Nederlanders eten meer eieren

De eiconsumptie van Nederlanders laat sinds 2008 een stijgende lijn zien naar ruim 200 eieren per jaar. Inmiddels is de consumptie in 2018 gestegen naar 202 eieren. Dat blijkt uit cijfers van de WUR. Daarbij hebben we het om de totale hoeveelheid eieren: zowel de eieren die je in de dop koopt, als de eieren die verwerkt zijn in producten en gerechten.

Stijging zit in producten en gerechten

De groei van de consumptie zit vooral in de verkoop van producten die ei bevatten. Bovendien zit er groei in het gebruik buitenshuis en dan vooral de foodservice. Denk bij dit laatste bijvoorbeeld aan McDonalds die sterk inzet op de verkoop van ontbijtjes, waarbij het ei natuurlijk niet mag ontbreken.

Welke ei koop ik?

Als je een ei in de dop koopt, waar kies je dan voor? De keuze is vaak enorm: scharrel, vrije uitloop of biologische eieren. De laatste jaren is er in Nederland een verschuiving zichtbaar naar Beter Leven eieren, waaronder ook meer witte eieren. Hoe zit dat eigenlijk?

Albert Heijn nam het initiatief om sinds een jaar alleen nog eieren te verkopen met minimaal 1 ster van het Beter Leven Keurmerk. Die eieren voldoen, naast de bestaande wetgeving, voor het houden van de dieren ook aan de bovenwettelijke normen van het Beter Leven Keurmerk. Naar schatting geldt dat inmiddels voor zestig à zeventig procent van de supermarkten. De verwachting is dat eind volgend jaar alle supermarkten in Nederland om zijn naar eieren met het Beter Leven Keurmerk.

Ook kopen steeds meer Nederlanders witte eieren. Waar voorheen het bruine ei werd geassocieerd met ‘scharrel’ en ‘diervriendelijk’, komt inmiddels steeds meer het besef dat het witte ei helemaal niet onder doet voor het bruine ei. Deze eieren zijn goedkoper en wordt door supermarkten ook wel in de markt gezet als het ‘klimaatvriendelijke ei’. De kip die witte eieren legt scharrelt ook, heeft minder voer nodig en produceert door dit laatste efficiënter. En dat is weer beter voor het klimaat.

Aantal eieren per persoon per jaar

2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018
182 182 184 185 188 192 195 199 201 204 201 202

BRON: WUR

Elk land heeft eigen verhaal

Wij Nederlanders eten minder eieren dan de gemiddelde Europeaan, die in 2018 van gemiddeld 211 eieren genoot. Het interessante daarbij is dat ieder land zijn eigen verhaal kent. Zo is Spanje koploper in Europa. Het land staat er niet voor niets om bekend veel eieren in gerechten te verwerken. Dit laat maar weer zien hoe belangrijk cultuur en eetpatroon zijn voor de consumptie van eieren in een land.

Eieren; een waardevolle bron van goede eiwitten

Wij vinden het niet gek dat er meer eieren geconsumeerd worden. Ze brengen namelijk veel gezondheidsvoordelen. Een ei bevat alle aminozuren die je dagelijks nodig hebt. En ook nog vitamine A, E, D, K en B12. Verder bevat een ei ijzer, zink, selenium en foliumzuur; vier belangrijke mineralen voor je vrouwelijke gezondheid. En daarnaast bevatten eieren ook nog kalk, fosfor, B6 en choline.

Blijven tikken dus!